Därför kommer mässling tillbaka

Därför kommer mässling tillbaka Publicerad 2019-10-05

Vaccinationer.
För tio år sedan såg det ut som att Europa var på väg att utrota spridning av mässling.
Men under första halvåret 2019 rapporterades 90 000 fall av mässling – fler än under hela 2018. Vad är det som har hänt?

För vissa innebär 18-årsdagen att få ta körkort, att få rösta eller att få dricka alkohol på krogen. För Ethan Lindenberger innebar det att han äntligen fick vaccinera sig.
– Jag växte upp i Ohio, och blev aldrig vaccinerad som barn. Min mamma trodde att vaccin är skadligt och bland annat orsakar autism och hjärnskador. När jag nådde tonåren och började utveckla kritiskt tänkande, läste jag myndigheters information om vaccin och insåg snart att min mamma hade fel, säger han.
Där kunde allt ha slutat. Men Ethan Lindenberger började tala offentligt om nyttan med vaccin och hur farligt det är när felaktig information sprids via internet. Han bjöds bland annat in för att tala framför amerikanska senaten och utnämndes till en av nästa generations ledare av Time magazine för sin aktivism. 
För några år sedan hade nog ingen kunnat tro att det här mötet skulle behövas. År 2012 sattes ett ambitiöst mål: åtminstone fem av WHO:s sex regioner skulle ha utrotat spridning av mässling fram till år 2020. Många länder har sedan dess lyckats nå målet.
Men nu ökar den smittsamma sjukdomen världen över.
Fyra länder i Europa har också förlorat sin mässlingsfria status i år. Storbritannien och Grekland bland dem.

– Återkomsten av mässling i den europeiska regionen är mycket oroande eftersom detta är en mycket smittsam och potentiellt livshotande sjukdom som lätt kan förhindras med ett vaccin som är billigt, säkert och effektivt, säger Siddhartha Datta, programdirektör vid WHO:s Europakontor.
Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Det är därför en tidig indikator över att andelen vaccinerade minskat även mot andra sjukdomar. Den som är sjuk kan smitta mellan 12–18 personer. Det kan jämföras med att en ebola­drabbad i snitt smittar 1–2 personer, eftersom det krävs att man kommer i kontakt med den smittades kroppsvätskor. 

Mässling har minskat kraftigt i världen sedan vaccinering infördes. Sverige hade 12 000 fall året innan allmän vaccinering infördes. Förra året var det 43 fall.
Utbrotten sprider sig lätt bortom landsgränserna.
– Eftersom svenskar reser så mycket kommer vi också att påverkas när fallen ökar i omvärlden, vi kanske importerar fler fall.
En föreställning som vaccinmotståndare ofta sprider är att vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR, kan orsaka autism. Den seglivade myten går tillbaka till år 1998 Men resultaten stämde inte. Trots att studien sedan dess dragits in och att massor av studier kunnat avfärda en koppling sprids fortfarande myten att MPR-vaccinet kan öka risken för autism hos barn
En europeisk undersökning från i våras visade att en stor andel tror att vaccin kan ge allvarliga biverkningar, orsaka sjukdomarna som man vaccinerar mot och försvaga immunförsvaret.

I Sverige är över 97 procent av alla tvååringar vaccinerade. Ytterligare barn vaccineras senare. Det är siffror som många länder bara kan drömma om.
– Men det största hotet är att man glömmer bort hur allvarliga sjukdomarna som vi vaccinerar mot är och vilken fantastisk effekt vaccinationerna har.
Amina Manzooramina.manzoor@dn.se

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter