Fem dolda faror vid resor utomlands

1/vaccination
Försäkra dig om att du är vaccinerad enligt schema. Det gäller bl a mässling, påssjuka, röda hund, vattenkoppor och aktuell influensa. För äldre eller långvarigt sjuka gärna också lunginflammation. Angående mässling är det fler och fler som blir sjuka efter besök i länder med bristande vaccinationsgrad. Försäkra dig om att du har de rese-vaccinationer som rekommenderas till det land du ska till.

2/insektsbett
Det kan gälla Zika, dengue, gula febern, japansk encefalit, malaria, fästingburna infektioner, fläckfeber, leishmaniasis eller sömnsjuka, tyfys eller pest. Var noga med att använda insektsnät med myggmedel eller rum med AC. När det gäller Zika är det viktigt för gravida, den som planerar graviditet eller kan bli gravid, vid resor till områden där Zika har förekommit eller förekommer. Risken är ofta svår att förutsäga eftersom smittrisken är okänd, det tar ofta tid att upptäcka ett utbrott och det beror också på hur man bor, typen och längden av vistelsen.

3/mat och vatten
Resediarre är den vanligast sjukdomen (bortsett från trafikskador) Maten ska vara tillagad (uppvärmd och serveras varm). Eller komma från slutna förpackningar, skalade frukter eller grönsaker och mjölken pastöriserad. Kranvatten och därav framställd is ska undvikas.

4/blodproppar
Långvariga resor sittande mer än 4 timmar (oavsett vilket fordon) medför en risk för djupa proppar. Risken är störst för de som nyligen varit inlagda på sjukhus, eller nyligen opererats, gravida kvinnor eller efter förlossning (3 månader) Andra risker är tidigare proppar, ärftlighet för proppar, fetma, östrogentillskott, cancer, hjärt- eller lungsjukdom och de som har katetrar i blodkärlen.  Rör på benen och gå en promenad varannan eller var tredje timme.

5/trafikrisker
Det är den vanligaste dödsorsaken vid utlandsresor. Och att bli hemtransporterad efter en svår skada går på minste en halv miljon kronor.
Använd säkerhetsbälte och åk bara med taxi som har säkerhetsbälte Åk inte med bil på natten Åk inte motorcykel eller moped (om du inte är en van mc-förare) eller elfordon i hög fart Lär känna trafikreglerna (t ex hur man kör i landets rondeller) Undvik överfulla eller överlastade bussar Se upp när ni ska korsa en väg Bilbarnstolar finns inte alltid på plats och kan behöva tas med hemifrån

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter